Αρωνια. πλουσια σε αντιοξειδωτικά
Χωρίς κατηγορία

Η αντιγηραντική δύναμη της αρώνιας

Η αρώνια έχει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την υγεία, εξού και αύξηση της δημοτικότητας της τα τελευταία χρόνια. Σε παλαιότερο άρθρο γράψαμε πέντε λόγους για να την εντάξεις στην διατροφή σου, τα οφέλη της όμως είναι πολλά περισσότερα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες της είναι η αντιγηραντική της δράση. 

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται μια ποικιλία αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία μας. Ένα από τα πιο ορατά σημάδια γήρανσης είναι η εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών στο δέρμα μας. Παρότι υπάρχουν πολλά αντιγηραντικά προϊόντα στην αγορά, μερικές από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν στη φύση. Μια τέτοια λύση είναι η κατανάλωση αρώνιας.

Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την αντιγήρανση

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιγήρανση μειώνοντας τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης.

φαγητά πλούσια σε πολυφαινόλες

Verywell / Joshua Seong

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν μια σειρά από αντιγηραντικές επιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εμφάνισης των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, τη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος και την προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο.

Η υψηλή περιεκτικότητα της αρώνιας σε αντιοξειδωτικά

Τα μούρα της αρώνιας είναι γνωστό ότι περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλα φρούτα, μεταξύ των οποίων τα μύρτιλα, τα cranberry και άλλα πολύ δημοφιλή μούρα. 

Στον παρακάτω πίνακα(1) υπάρχει αναλυτικά μία σύγκριση ανάμεσα στην αρώνια, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα και τις φράουλες:

Μούρο Πολυφαινόλες (mg/g) Ανθοκυανίνες (mg/g) Αντιοξειδωτική δράση (μmol TE/g)
Aronia 3.39 1.28 31.2
Blueberry 1.67 0.92 14.6
Blackberry 1.28 0.61 10.2
Raspberry 0.92 0.33 6.5
Strawberry 0.65 0.12 4.3

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η αρώνια έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε  πολυφαινόλες, και ανθοκυανίνες, όπως και την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση σε ένα τρόφιμο, είναι ένας δείκτης που σημαίνει την ικανότητα του τροφίμου να αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες και να προστατεύει από το οξειδωτικό στρές.

Η αντιγηραντική επίδραση των μούρων αρώνια στο δέρμα

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επίδραση των μούρων αρώνιας στο δέρμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μούρων αρώνιας ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος στις γυναίκες.

Επιπρόσθετα, τα μούρα της αρώνιας είναι πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου, της γνωστής σε όλους μας, πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό. Κάτι που όλες οι γυναίκες μετά τα 30 επιζητάμε!

Άλλα οφέλη της αρώνιας

Εκτός από τα αντιγηραντικά τους αποτελέσματα, τα μούρα αρώνια έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην προώθηση της απώλειας βάρους. Καθώς επίσης, περιέχουν  βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Ένταξε την αρώνια στην διατροφή σου

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να εντάξεις την αρώνια στην διατροφή σου. Στο my Aronia, σου προσφέρουμε ποικίλους τρόπους: χυμός αρώνιας σε κλασική γεύση από τα βιολογικής καλλιέργειας μούρα μας είτε σε μείξη με άλλους χυμούς φρούτων. Φυσικά, πάντα υπάρχει η αποξηραμένη αρώνια, που είναι ένα γρήγορο και εύκολο σνακ που περικλύει όλες τις παραπάνω ιδιότητες και οι μαρμελάδες για όσους δεν προτιμούν την ιδιαίτερη γεύση της.  Υπάρχουν τόσοι πολλοί εύκολοι και νόστιμοι τρόποι για να προσθέσεις αυτή την υπερτροφή στη ρουτίνα σου.

Συμπερασματικά, τα μούρα αρώνιας είναι μια ισχυρή υπερτροφή που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και να προάγει την υγεία σε συνολικό επίπεδο. 

 

Για περαιτέρω μελέτη:

  1. (PDF) Antioxidant activity and polyphenols of Aronia in comparison to other berry species | Marijan Seruga – Academia.edu