My aronia – h ιστορία μας

Η επιλογή της αρώνιας

Η ιστορία της My Aronia ξεκινάει από το 2008, όταν αποφάσισα να αφήσω την Γερμανία και να επιστρέψω στην Ελλάδα, ως μονογονεική οικογένεια, μαζί με τα δύο παιδιά μου. Επιστρέφοντας στις Σέρρες, η αγάπη μου για την φύση, την γη και την ενασχόληση με την καλλιέργειά της, μου έδειχναν το δρόμο για το επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω εδώ. Παραγωγός. Το “παραγωγός αρώνιας” ήρθε μετά, καθώς, η σκέψη να καλλιεργήσω κάτι συμβατικό με κατέτρωγε. Ήθελα κάτι καινοτόμο. Κάτι καινούριο. Στην αναζήτηση μίας μη συμβατικής καλλιέργειας, όπως ήταν, για το κλίμα των Σερρών, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, έμαθα για την αρώνια την μελανόκαρπη. Ένα μικρό μούρο που μεγαλώνει σε θάμνους, η καλλιέργεια του οποίου στην Ελλάδα, μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα. Το γεγονός ότι ως φρούτο έχει πανίσχυρες φυσικές ιδιότητες για την υγεία, ενίσχυε την κατάσταση! Η απόφαση πάρθηκε! Ο δρόμος για την καλλιέργεια αρώνιας μόλις ξεκίνησε…

Η διαδικασία καλλιέργειας αρώνιας στην My Aronia

Οργανική καλλιέργεια αρώνιας χωρίς χημικά

Από την στιγμή που αποφάσισα τι σοδειά θα καλλιεργούσα, έπρεπε να μάθω όλα όσα αφορούσαν το συγκεκριμένο φυτό. Στάθηκα τυχερή που σε αυτήν την προσπάθεια βρήκα τον Αντώνη Κεχαγιά, φυτοπαθολόγο, που μου στάθηκε ως σωστός μέντορας. Μου δίδαξε όλα όσα χρειαζόμουν και ακόμη περισσότερα με προσήλωση στο βασικότερο, να μάθω τι πρέπει να προσφέρω στα φυτά μου ώστε να είναι υγιή και να μου προσφέρουν θρεπτικό καρπό αρωνια. Ο Αντώνης ήταν από την αρχή, και είναι δίπλα μου σε κάθε κίνηση, να την μελετάμε και να την σχεδιάζουμε παρέα, και έτσι, έπειτα από αναζητήσεις, συζητήσεις επί συζητήσεων και εκπαιδεύσεις με ειδικούς, το 2016 πια, ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω.

Ένας άλλος άνθρωπος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην (επαν)είσοδο μου στην καλλιέργεια της γης και παράλληλα στην είσοδο μου στο επάγγελμα του παραγωγού αρώνιας, ήταν ο θείος μου. Ήταν αυτός που μου έδωσε να καλλιεργήσω τα χωράφια του. 10 στρέμματα αντιστοίχησαν σε 1830 θάμνους αρώνιας.

Η καλλιέργεια θα γινόταν βιολογική, για να μπορώ να προσφέρω, πρώτα στην οικογένεια μου και φυσικά και στους ανθρώπους που θα επιλέξουν να αγοράσουν τα προϊόντα μας, ένα φυσικό προϊόν, απαλλαγμένο από χημικά και βλαβερές ουσίες.

Η μελέτη, που προηγήθηκε, ανέδειξε τον ζεόλιθο και το εκχύλισμα φυκιών ως την φυσική λύση για υγιή φυτά, χωρίς ανάγκη για φυτοφάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα, η διαδικασία που ακολουθώ είναι:

  • ψεκασμός των φυτών με ζεόλιθο (επτά φορές το χρόνο) ώστε να προστατεύω τους θάμνους από την προσβολή εντόμων, ακάρεων, μυκήτων και βακτηρίων,
  • χρήση λιπάσματος με φύκια θαλάσσης και βιταμίνες (κάθε μήνα) ώστε να ενισχύονται τα φυτά με ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και άλλα φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι κυτοκινίνες, ταχουμικά και φουλβικά οξέα (οργανικές ουσίες θρέψης και αντιστρεσογόνοι παράγοντες) και τα αμινοξέα, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες,
  • και διαρκές τσάπισμα για να απομακρυνονται τα ζιζάνια από το χωράφι που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αρώνιας.

Συγκομιδή

Η περίοδος συγκομιδής της αρώνιας γίνεται συνήθως από μέσα Αυγούστου ως και τέλη Οκτώβρη. Στο δικό μας αγρόκτημα, έπειτα από δοκιμές, αποφασίσαμε να πραγματοποιούμε την συγκομιδή τέλη Οκτώβρη με τέλη Νοέμβρη, οπότε και τα BRIX, ο βαθμός ωριμότητας της είναι σίγουρα από 24 και πάνω. Αυτός ο αριθμός σχετίζεται με τα σάκχαρα που μπορεί να περιέχει το φρούτο. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός τόσο πιο εύγευστη και ποιοτικά ανώτερη η αρώνια.

Μεταποίηση και συσκευασία

Με το τέλος της συγκομιδής, και εφόσον έχει διαλεχθεί κάθε καρπός προσεκτικά, γίνεται η μεταποίηση. Η μεταποίηση των καρπών μας γίνεται σε ελεγμένο και πιστοποιημένο εργαστήρι. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό παραγωγών Αρώνιας, στη Θερμοπηγή, όπου συσκευάζονται οι χυμοί και γίνεται η αποξήρανση. Επιπλέον, στην bioserres OE, στο Σιδηρόκαστρο, παρασκευάζονται, στο πιστοποιημένο με HACCP εργαστήριο της επιχείρησης, η μαρμελάδα αρώνια και  το γλυκό του κουταλιού.

Τα παραγόμενα προϊόντα τοποθετούνται σε συσκευασίες τις οποίες έχω προσωπικά επιλέξει, με γνώμονα το σεβασμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς την φύση. Έχω επιλέξει αποκλειστικά γυάλινες συσκευασίες για τους χυμούς και τα γλυκά, οι οποίες αποστειρώνονται πριν την χρήση για να διατηρήσουν το περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα, και χάρτινη ανακυκλώσιμη συσκευασία για την αποξηραμένη αρώνια.

Ποιοτικά προϊόντα αρώνιας

Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο, η ενασχόληση μου με την παραγωγή αρώνιας έχει επιβεβαιώσει την επιλογή μου. Η αρωνια είναι ένα φρούτο που προσφέρει, αποδεδειγμένα τόσα πολλά στον οργανισμό και ενισχύει την υγεία σε πολλαπλά επίπεδα. Εγώ, από την πλευρά μου, προσφέρω στα φυτά μου όλα όσα τους είναι απαραίτητα, ώστε να παράγουν ένα μούρο ικανό να διατηρήσει τις ιδιότητες του καθ’ όλη την διάρκεια μέχρι και την τελική κατανάλωση.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη,

Αναστασία Τέλιου

Facebook